Datlové nepečné slzičky

200 g sušených datlí

100 g perníku na strouhání

1 lžička skořice

1 lžíce rumu

Sušené datle pokrájíme nadrobno (rozsekala jsem el.sekáčkem), promícháme se skořicí a rumem a přidáme strouhaný perník a propracujeme, aby vznikla nedrolivá hmota. Mezi dvěma listy pečicího papíru vyválíme z hmoty plát silný asi 6mm a vykrajujeme různé tvary. Rozližíme na pečicí papír a necháme při pokojové teplotě zaschnout. V původním receptu bylo ještě zdobení bílou čokoládou, ale to jsem vynechala a ozdobila jsem tvaty oříšky a mandličkami.

 

Jáhlové kuličky

100 g jahel

2 lžíce medu

30 g mletých ořechů

30 g kokosu

Jáhly uvaříme do měkka a rozmixujeme, přidáme med, ořechy a kokos. Pokud je těsto řídké zahušťujeme kokosem, pokud je husté přidáváme vodu. Z těsta tvoříme kuličky a obalujeme v kokosu. Pokud tuto variantu chcete ještě vylepšit, tak jako já, do každé kuličky zabalte vždy jednu oloupanou mandličku a opět obalte v kokosu.

 

Špaldové perníčky

400 g špaldové celozrnné hladké mouky

125 g másla

80 g třtinového cukru

100 g medu

2 vejce, skořice, 1ČL koření do perníku, 1 ČL sody

 

Tyto perníčky jsem zkoušela letos poprvé. Těsto vypracujeme do hladka, mě to trvalo poměrně dlouho a musela jsem přidat ještě trochu másla a medu, aby se mi vše spojilo. V ledničce se těsto má nechat odležet 12 - 24h a pak pécet na 180st. Chuťově jsou perníčky moc dobré, ale zatím nezměkly, tak uvidíme.....

 

Mrkvové kuličky

Nastrouháme 4 jablka a 300g mrkve, podlijeme vodou a vaříme do měkka. Do vychladlé hmoty přidáme 3 lžíce medu, 120 g rozemletých piškotů a 2 lžíc opražených sezamových semínek. Vše ještě zakápneme šťávou z citronu. Z těsta děláme kuličky, které obalujeme v oříšcích či kokosu.

 

Hrudky z kukuřičných lupínků

8 lžic medu, 250 g másla, 100g hořké kvalitní čokolády, 100g nasekaných ořechů, 300g kukuřičných lupínků

Med rozpustíme nad párou, přidáme máslo a rozlámanou čokoládu a mícháme dohladka. Nakonec přidáme ořechy a lupínky. Ještě teplé nabíráme lžičkou a kladame do papírových košíčků a necháme zthnout.