Podzimní detoxikace

01.10.2013 06:39
 
 

Podzim je ideálním obdobím přípravy organismu na chladné zimní měsíce. Tedy detoxikace a posílení imunitního systému jsou dva důležité kroky, které bychom na podzim měli učinit.Odkud bychom měli vědět, že naše tělo potřebuje pročistit? Poslouchejme signály, které nám tělo dává. Jestliže naše tělo má potíže s čištěním, projevuje se to symptomy, kterých může být hned několik najednou. Což signalizuje, že naše tělo je zanesené a má potíže se samo intenzivněji čistit.

Proč je tak důležité naše tělo detoxikovat?

Naše tělo je v neustálém kontaktu se škodlivinami. Během posledních 30 let jsme „vynalezli“ kolem 10 milionů škodlivin, které se dříve na naší planetě nevyskytovaly. S mnohými z nich jsme denně v neustálém kontaktu. Dokonce podrobným vyšetřením krve je možné až na 200 škodlivin v krvi potvrdit. Jelikož naše tělo má přirozenou detoxikační schopnost, dokáže průběžně tyto škodliviny z těla vylučovat. Tento přirozený čistící mechanismus funguje do té doby, pokud mu na to stačí kapacity. Jestliže naše strava obsahuje malé množství živin potřebných k detoxikaci, jsou škodliviny ukládány do míst, kde nadělají nejmenší zlo, a to do tukových polštářù.

 

Proč je hladovění špatnou metodou k detoxikaci organismu?

Naším nejdůležitějším detoxikačním orgánem jsou játra, která kromě detoxikace provádějí ještě 750 dalších činností. V případě, že naše strava obsahuje velké množství živočišných a ztužených tuků, alkoholu, živočišných bílkovin, chemicky upravené stravy, trpí játra nedostatkem živin pro své funkce včetně čištění organismu. Právě na detoxikaci jater jsou potřeba hořčiny, vitamíny skupiny B, minerály a stopové prvky, a také kvalitní bílkoviny. Z toho je tedy logické, proč hladovění je špatná detoxikační metoda. Při hladovění se spotřebovávají živiny, odbourávají se zásoby tuků a tudíž zplodiny v nich uložené se volně dostávají do oběhu. Tím nastává velká zátěž pro játra, která se snaží tyto škodliviny z těla rychle vyloučit. Dochází k přetížení jater, které se projevuje např. bolestmi hlavy, vyrážkou atd., často hovoříme o detoxikačních symptomech. Ty ve skutečnosti nejsou pozitivní, ale spíše naopak hovoří o potížích, se kterými se játra v daný moment vypořádávají. Proto je hladovění ten nejhorší způsob detoxikace, který můžeme zvolit.

 

Jaký je výsledek detoxikace?

Po absolvovaném detoxikačním programu bychom měli cítit příval energie a pozitivního myšlení. Játra jsou orgánem, který nebolí, přesto únava se nazývá bolest jater. Jestliže zařadíme do své stravy dostatek potravin na jejich podporu, vitalita a dlouhověkost je nám odměnou. Tak např. vyřazení lepku z našeho jídelníčku na určité časové období (lepek je bílkovinná část pšenice), stejně tak mléčných výrobků, červeného masa a živočišných tuků, přinese velkou úlevu právě nejvýkonnějšímu detoxikačnímu orgánu, kterým jsou játra.

 

Co je to týdenní detox kúra?

Z výše popsaných informací je patrné, že naše vitalita a zdraví úzce souvisejí s kondicí našich jater. Proto je velmi důležité správným výběrem potravin činnost jater podporovat a játra tzv. revitalizovat. Taková opakovaná týdenní či čtrnáctidenní čistící kúra má velmi ozdravné účinky pro naše tělo. Kúra je složena z velkého množství celozrnných obilovin, sezonní zeleniny, nezátěžové lehce stravitelné bílkoviny hlavně na rostlinné bázi, kvalitních omega-3 olejů lisovaných za studena, a spousty bylinek a koření. Kromě toho je důležité dodat střevu velké množství vlákniny, která na sebe váže usazeniny ulpívající na stěnách tlustého střeva, a které se stolicí vylučují z těla ven. V rámci detox kúry nezapomínejme na detoxikační poklady jako jsou zázvor, kukruma, olivy, brokolic, bílá ředkev, avocado, rukola, čekankový puk, hlíva ústřčiná, naklíčená semena, řasy, miso nebo kustovnice čínská. Naše zdraví a vitalita je v čistění organismu!!!!

 

Detoxikační potraviny

Současný způsob života velmi zatěžuje náš organismus a vyvádí ho z jeho přirozené rovnováhy, s kterou jsme přišli na svět. Největšími rizikovými faktory pro naše zdraví jsou stres, špatná životospráva, kouření, alkohol, medikamenty, nedostatek pohybu a kyslíku. Pravidelná očista organismu cílenými detoxikačními potravinami neblahé důsledky našeho nezdravého životního stylu zmírňuje. Některé potraviny mají velmi pozitivní zdravotní a čistící účinky. Stačí je jen pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku.

Byla by veliká škoda tyto tak důležité potraviny přehlížet! Stačí se jen na ně zvyknout a naučit se s nimi v kuchyni pracovat. Nebojte se experimentovat, protože příprava pokrmů je jeden veliký experiment. Všechny tyto kulinářské pokusy by měly mít 2 věci společné - výbornou chuť a pozitivní zdravotní účinek.