O chřestu

04.10.2016 00:43

Vzpoměňme si na chřest a pojďme ho společně pěstovat. Zde návod na vypěstování zeleného chřestu. V dalším příspěvku si vysvětlíme pěstování chřestu bílého.

Pěstování chřestu je poměrně jednoduché, hlavní žádostivostí je nárok na prostor a čas v prvních letech od výsevu, výsadby.
   Určitě se trpělivost a připravenost vyplatí.
Názor na prodávaný chřest ať si každý udělá sám, osobně mám nejradši ten čerstvý ze zahrady.
   Pro pěstování na zahrádce potřebujeme již zmíněný prostor, časovou investici do vybudování chřestového záhonu a cca 3 roky než začneme sklízet. Odměnou nám bude pravidelná sklizeň po dobu 15 - 20 let.

1. Rok - výsev
pokud se rozhodneme pro tento delší příběh, začněte v únoru. Vysít semena do substrátu (obé koupíme u místního zahradníka). Chřest bude bude vyhánět postupně chřestové výhony - na začátku budou takové dlouhé tenounké nitě, ale už v tu chvíli budou mít silné kořeny.

přibližně v květnu přepíchejte sazeničky do květináců. První rok sazeničky v květináčkách umistěte na sluníčko a pečlivě zalévejte ( chřest není náročný na sucho, ale nemá rád přemokření). Každý další výhonek bude silnější a silnější.

  Na podzim překryjte květináčky chvojím nebo listím a nechte takto zazimované přes zimu venku. Chřest je mrazuvzdorný.

2. ROK -  výsadba

   Dle povětrnostních podnínek začneme s výsadbou sazeniček v březnu až dubnu. Vykopeme rovnou brázdu ( 40 cm širokou a 25 cm hlubokou) ideálně v orientaci na jih - sever aby bylo zajištěno dost slunečního svitu.
   Vykopanou zeminu smícháme s koňským hnojem popř. kompostem dle struktury (pokud je zemina jílovitější) přidáme ještě písek. Prokátrujeme na jemnější strukturu, odstraníme kameny.  Na spod brázdy rozprostřeme sazeničky jako chobotnici. Rozestup rostlin je 40 cm. Prosypeme pískem do zakrytí kořenů.
   Opatrně nasypeme promíchanou zeminu ( můžeme lehce přihnojit). Dáváme pozor na srdíčka mezi kořeny. Promíchanou zeminu vrstvíme do mírného kopečku (aby byl prostor pro slehnutí).  Zalejte.
   Zalévání je možné kopřivovou jíchou, mezi rostlinky se nechá vysazovat špenát nebo salát.
   V listopadu můžete seříznout výhonky nad zemí tak aby na jaře bylo poznat, kde další rok chřest čekat.

3. ROK - chce to trpělivost

   Třetí rok se ještě chřest nesmí sklízet, i když už jsou výhonky celkem k jídlu a máme velká nutkání to zkusit. Je třeba nechat ještě jeden rok rostlinkám na zesílení. Rostlinky hnojíme kopřivovou jíchou, můžeme zavlažovat, mají silné kořeny, tak je suché počasí moc nepoškodí. Mezi rostlinky vyséváme něco zeleného ( omezíme tak růst "plevelů").
   V listopadu opět můžeme seříznout.

4. ROK  - konečně sklízíme

  Od května do konce června můžeme sklízet (v ranních hodinách) čerstvé pazochy, které jsou asi 20 - 30 cm dlouhé. Seřízneme je nad zemí. Od konce června necháme výhonky růst, aby rostlinka mohla nabrat opět sílu. Na konci listopadu výhonky seřízneme.
   Zelený chřest má zajímavější chuť a nemusí se loupat.  Jak se " vyrábí " bílý chřest nekdy příště.