Něco o celozrnném pečivu a proč je dobré ho konzumovat
Víte, že Ceres byla v římské mytologii bohyní plodnosti a hojnosti?
Slavnosti na počest této bohyně, tzv. Cerálie se slavily v týdnu od 12.dubna a od názvu těchto svátků je odvozený termín cereálie (obiloviny).
Co je to vlastně celozrnná mouka?
Obilné zrno je obecně tvořeno třemi hlavními částmi:
1. Otruby (oplodí a osemení)
2. Endosperm (jádro obsahující škrob a bílkoviny)
3. Klíček
Celozrnná pšeničná mouka obsahuje rezemleté celé pšeničné zrno obsahující všechny tři části, zatímco běžná pšeničná mouka je v podstatě pouze endosperm.
Jaký je rozdíl mezi celozrnným a bílým pečivem?
Celozrnná mouka má mnohem vyšší obsah nerozpustné vlákniny, vitamínů B, D a E, enzymů, minerálních látek a stopových prvků.
Celozrnné pečivo má nízký glykemický index, proto se cítíme po jeho konzumaci déle zasycení. Vláknina obsažená v celozrnném pečivu má velký význam nejen při snaze o zdravé hubnutí, ale pomáhá při pročišťování střevní mikroflóry a prevenci proti rakovině tlustého střeva, cukrovce či cévních onemocnění.
Co říká zákon o celozrnných výrobcích?
Jako celozrnný může být označen pouze ten pekařský výrobek, který obsahuje nejméně 80% celozrnné mouky.
A jak je to s vícezrnným pečivem? Vícezrnné pečivo musí obsahovat minimálně 5% mouky jiné, než je pšeničná nebo žitná, nebo také luštěnin či olejnin. Vícezrnná houska může být proto vyrobena i z čistě bílé mouky.