Lymfatický systém - utajené mládí

12.09.2013 09:43

Lymfatický systém je nedílnou součástí imunitního systému a také informačního systému člověka. Je to vlastně jediný systém, jenž uchovává a transportuje z těla ven škodliviny, které vznikají jednak při funkci organismu, jednak do něj vnikají z vnějšího prostředí vzduchem a potravinami. Protože je tento systém hlavním faktorem obranyschopnosti organismu, má rozhodující podíl na všech nemocech dnešní doby.

Lymfatický oběh se velmi podobá oběhu krevnímu, jeho součástí jsou lymfatické cévy a mízní uzliny. Lymfatický oběh rozvádí po těle lymfu, průzračnou, bezbarvou tekurinu, v níž se koupají všechny buňky vašeho těla, a která je všechny pročišťuje. Lymfatický systém pracuje souběžně s oběhovým systémem a skládá se ze sítě lymfatických cév, které se podobají tepnám a ze stovek lymfatických uzlin, jež jsou rozptýlené po celém těle. Lymfa vtéká a vytéká z krevního oběhu skrz propustné membrány, přičemž přivádí k buňkám živiny a odplavuje odpadní produkty.

Co zanáší lymfatický systém

  • nedostatek pohybu
  • stres napětí
  • kouření, přílišné pití alkoholu
  • nedostatek odpočinku, spánku
  • znečištěné životní prostředí
  • příliš tučné a slané potraviny
  • nekvalitní (umělé) potraviny
  • rafinované cukry
  • nedostatek přijímaných tekutin

Následkem nedostatečného pohybu lymfy je, že mnoho lidí trpí ochabnutím lymfatických funkcí. Symptomem špatné funkce je časté točení hlavy, oční potíže, oslabení sluchu a únava nohou při chůzi. Může vyústit i ke sklonu k infekčním nemocem. Lymfa může mít někde blokádu, proto se škodliviny nedostanou z těla ven, ale uzavřou se v tukových buňkách.

Jaká je možná náprava?

Protože se lymfatický systém uvádí do pohybu jen svalovými kontrakcemi, je nutné se pohybovat - pravidelně a hluboce procvičovat svaly. Dokonce nám pomůže i smích, který rozhýbe hrudní svaly a hluboce při něm dýcháme. Běžné proudění lymfy podpoří plavání, chůze či jízda na kole. Měli bychom si také občas dopřát masáž lymfatického systém.Chorobné stavy se po zavedení přírodních opatření rychle zlepšují. Dá se to vysvětlit jednodnuchými zákony přírody. Klíčem je vnitřní čistota (nestresovat se), výživa (nejíst tučná jídla, mléčné výrobky, červené maso či konzervované potraviny a cukry) a disciplína při denním pohybu - to jsou jediné známé předpoklady k omládnutí.

Hodně se hýbejte a tělo se vám odvděčí novým návalem energie a duševní pohody.