Co pro nás může voda udělat

01.09.2013 21:04

Proč pít vodu?

Všichni víme, že voda je pro život nezbytná, ale mnoho z nás si neuvědomuje, jak zásadní roli voda hraje v téměř každém orgánu a funkci našeho těla. Voda je životadárná, ale to není vše. Kvalitní voda pomáhá zlepšovat naše zdraví, tělesnou kondici a dokonce i náš vzhled.

Jak může pití vody zlepšit vaše zdraví a celkovou kondici

Fakta o vodě:

1. Voda zvyšuje počet kalorií, které spálíte při každodenních činnostech.

2. Správná hydratace zlepšuje vaše soustředění a dobu reakce

3. Voda pomáhá udržet objem krve, což vám dodává energii.

4. Voda pomáhá tělu zbavit se nadbytečného sodíku, který může způsobovat zadržování tekutin v těle.

5. Časté pití vody zabraňuje dehydrataci.

6. Voda vám může pomoci zhubnout a zlepšit váš vzhled.

7. Studie uvádějí, že voda může napomáhat snížení tukových zásob v těle.

8. Voda pomáhá hydratovat pleť, zanechává ji hladší, měkčí, jemnější a bez vrásek.

 

Kolik vody potřebujete?

Váš organismus potřebuje vodu, i když necítíte žízeň

Zatímco individuální potřeby závisí na mnoha faktorech, všeobecně lze říci, že průměrný člověk by měl každý den vypít 1,5 až 2,5 l vody. Existují tabulky, kde zjistíte více o tom, kolik vody byste měli pít v závislosti na tom, jak cvičíte a jaká je vaše současná hmotnost.

Nápoje s kofeinem - káva, čaj a cola ve skutečnosti dehydrují organismus tak, že orgány okrádají o více vody na své zpracování, než kolik jí ve skutečnosti dodají.

Alkoholické nápoje rovněž způsobují dehydrataci.

Džusy a sportovní nápoje sice zahánějí žízeň, ale mohou být rovněž zdrojem nežádoucích kalorií.

 

Co se stane bez vody?

Bez jídla můžeme žít celé týdny, ale bez vody zemřeme během několika dní - a v teplých klimatických oblastech, kde vodu ztrácíme rychleji díky pocení, pak ještě dříve.

Nedostatek vody má katastrovické následky:

  • 1% nedostatek vody v těle vyvolává žízeň
  • 5% nedostatek vody způsobuje zvýšenou teplotu
  • 10% nedostatek vody způsobuje otok jazyka, ledviny přestávají pracovat a svaly dostávají křeče. Chůze je nemožná
  • u 20% ztráty nebo ještě před dosažením této hranice praská kůže, funkce orgánů se zastavuje a nastává smrt.

 

Co pro nás může voda udělat?


Čistá voda je nezbytná, je víc než pouhou podporou života. Zlepšuje naše zdraví, kondici a náš vzhled.
Voda se podílí na transportu vitamínů, výživy a kyslíku do buněk, tkání a orgánů, zvlhčuje oči a tělní dutiny, a reguluje tělesnou teplotu.
Voda také působí jako tlumič nárazů čímž chrání vnitřní orgány, poskytuje mazání kloubům, umožňuje odvádění toxinů z ledvin a balancuje elektrolyty, čímž pomáhá kontrolovat krevní tlak.
Dostatek čisté vody udržuje objem krve, což udržuje Vaši energii, zlepšuje koncentraci a čas reakce, umožňuje lékům účinkovat rychleji a efektivněji a redukuje riziko vzniku nemocí od nachlazení po rakovinu.
A čistá voda vám dokonce může pomoci zhubnout a zlepšit váš vzhled, protože její dostatek způsobí, že budete mít méně hlad, budete mít více energie při cvičení, lépe budete spalovat tuky a lepší hydratace učiní Vaši pokožku hladší a jemnější.

 

Co nám může voda způsobit?
 

Špatná voda obsahuje mnoho škodlivých látek jako jsou volné částice z různých naplavenin, organické a anorganické chemikálie, ale také mikroorganizmy - bakterie, viry a prvoci.
Špatná voda mnohdy vzniká nedokonalou úpravou ve vodárnách nebo také v důsledku nedokonalosti a často i zastaralosti vodovodního potrubí, které vodu přivádí do našich domácností.
Špatná voda je převážně kontaminována olovem z olověných trubek, mikrobiologickým znečištěním z potrubí a nádrží, částicemi koroze, vinyl chloridem z PVC trubek, chlorem a jeho sloučeninami vznikajícími při chlorování vody, pesticidy a průmyslovým znečištěním.

Špatná voda bezpochyby negativně ovlivňuje náš zdravotní stav. Mnoho kontaminantů je buď podezřelých z karcinogenity nebo jim je tato vlastnost prokázána. Jiné mají jinak toxické účinky a nebo minimálně přetěžují náš organizmus, čímž oslabují naši imunitu. Pití špatné vody prokazatelně zvyšuje riziko výskytu různých chorob, které zhoršují kvalitu i délku našeho života.